Tuncer İnan, Hayatı


    Tuncer İnan, halk müziğimizin en önemli, en önde gelen şahsiyetlerinden biridir. Onun kurmuş olduğu bağlama takımında da bulunmam benim için büyük bir onur oldu. Babacanlığı, saygın kişiliği, TRT de koro şefliği ve bağlama sanatçılığı, eğitimciliği, başlı başına büyük bir değer.

     Türkülerin sevilmesinde, derlenmesinde, notaya alınmasında, TRT de görev yapan çok sayıda  sanatçının yetişmesinde de büyük katkısı oldu. Sağlık içinde yaşa çok değerli Tuncer İnan öğretmenim.                                                                   CELAL YILMAZ.

                  ---------------------------------------

      Tuncer İnan, 18 Haziran 1937'de Ordu'nun Taşbaşı Mahallesinin Zeytinlik sokağında doğdu. Babası Tevfik Bey, Trabzon'dan Ordu’ya tayin olmuş bir öğretmendi. Tevfik ve Saliha çiftinin beş çocuğunun en küçüğüydü. İlkokul, ortaokul sıralarındayken, imkân buldukça Muzaffer Sarısözen'in yönettiği Yurttan Sesler Programını ve Ürgüplü Refik Başaran ve Bayram Aracı gibi sanatçıların plaklarını dinliyordu. On altı yaşındayken saz çalmaya başladı. Öğretmenleri Sevim ve Zeki Çağlar'ın desteğini gördü. Sınıfta arkadaşları mandolin çalarken, onun saz çalmasına izin vermişlerdi. 1955 yılında öğrenimi sürdürmek için İstanbul'a geldi. Şimdiki Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesinin ilk nüvesini oluşturan İstanbul Gazetecilik Okulu'na girdi.

    Tuncer İnan 1958'e kadar sürecek olan gazetecilik eğitimini sürdürürken, Sadi Yaver Ataman'ın çalıştırdığı İstanbul Belediye Konservatuarı Folklor Tatbikat Topluluğuna devam etmeye başladı. O yıllarda Muzaffer Akgün'ün sahne konserlerine sazıyla eşlik etti.

      1959 yılında deniz yedek subayı olarak askere gitti. Askerlik görev devam ederken, 1960 yılı Tuncer İnan'ın hayatının bir dönüm noktası olmuştu. O yıl, radyolarımızın müzik ünitelerinde  hareketlenmeler görüldü. Türk Halk müziği için Selahattin Erorhan, Rıdvar Çor, Hüseyin Oylum, Dr. Yüksel Özkaynak, Mükerrem Baydam, Ahmet Çubukoğlu, Şahin Gültekin, Turan Engin, Nurten İnnap gibi ses sanatçıları kadroya katıldı. Yeni saz sanatçıları ise Hamdi Özbay, Talip Özkan, Tuncer İnan, Metin Eryürek ve Ömer Akpınar vardı. Tuncer İnan, Muzaffer Sarısözen'in jüri üyesi olduğu iki aşamalı yetişmiş sanatçı sınavını kazanıp, İstanbul Radyosu'nda bağlama sanatçısı olarak göreve başladı.

     Tuncer İnan 1961 yılında İstanbul Belediye Konservatuarında açılan sınavı da kazandı. Orada da çalışmaya başladı. İstanbul Belediye Konservatuarı 1986 yılında Yüksek Öğrenim Kurumuna devredildi. "İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı" oldu. Tuncer İnan sanatçı öğretim görevlisi olarak görevini 1989 yılına kadar sürdürdü. TRT de ise saz sanatçılığının yanı sıra 1976 yılında "Yurttan Sesler Korosu"nun şefi oldu.

       1980'li yıllarda İstanbul Radyosunda, birçok açıklamalı Türk halk müziği programı hazırlanıyordu. Adnan Ataman ve Şahin Gültekin "Beraber ve Solo Türküler", Soner Özbilen, Ali Gürlü ve Ömer Şan " Türküler ve Oyun Havaları", Mehmet Erenler "Türk Halk Çalgılarından Ezgiler" programlarını; Tuncer İnan da "Yurttan Sesler " topluluğunu yönetiyordu. Saz çalmaya Muzaffer Sarısözen'in yönettiği Yurttan Sesler programlarını dinleyerek başlayan Tuncer İnan, Muzaffer Sarısözen'in kurarak Ahmet Yamacı'ya bıraktığı bu Yurttan Sesler topluluğunu daha sonra kendisi yönetti. 

      Tuncer İnan TRT den emekli olması dolayısıyla 17 Nisan 2003 tarihinde, İstanbul Radyosu Mesut Cemil stüdyosunda verdiği son konserinin fotoğraf çekimlerini de ben yapmıştım.

        Kendisine, sağlıklar, mutluluklar diliyorum.


Facebookta paylaş